Home » DVD

Een DVD Persen

Vanaf oplages van ongeveer 300 stuks worden DVD’s geperst in onze eigen perserij.

Het verschil tussen CD’s en DVD’s:

Een CD bestaat uit één kunststof substraat (schijfje) met een dikte van 1,2 mm, met aan één zijde digitale informatie. Een DVD bestaat uit twee kunststof substraten van elk 0,6 mm dikte, met aan twee zijden informatie. De informatie dichtheid op een DVD is ongeveer 7 x groter dan op een CD. Een DVD-5 heeft nl een data capaciteit van 4,7 GB, een CD heeft maximaal 700 Mb.

Als beide substraten volledig van data worden voorzien (DVD-9) is de maximum capaciteit 8,6 GB.

Omdat een DVD bestaat uit twee verschillende substraten die gelijktijdig verwerkt dienen te worden heeft een DVD productie lijn dus twee spuitgietmachines in plaats van één zoals CD productielijn.

Deze twee spuitgietmachines produceren uit polycarbonaat granulaat simultaan twee afzonderlijke substraten, die later in de DVD finishing line tot één product worden samengevoegd. Voor de productie van een DVD zijn daarom ook 2 verschillende stampers en glasmasters nodig.

Bij het persen van DVD’s worden de volgende stappen doorlopen:

In de matrijs (gietvorm) van elke spuitgietmachine wordt een stamper ingebouwd. Het transparante kunststof granulaat (polycarbonaat) wordt in de barrel van de spuitgietmachines verwarmd tot ongeveer 300 graden Celsius totdat het vloeibaar is. Vervolgens wordt het vloeibare kunststof onder zeer hoge druk door een kleine opening in de matrijzen ingespoten. Hierbij vormt het vloeibare kunststof zich dus naar het data reliëf van de stampers. Vervolgens worden de matrijzen gekoeld waardoor het kunststof stolt. Hierdoor ontstaan twee transparante kunststofschijven van 0.6 mm dikte met daarin afgevormd het reliëf dat de digitale data bevat. De twee substraten vormen samen de basis voor de uiteindelijk DVD.

Na een afkoeltijd van een paar seconden gaan de matrijzen open en worden de substraten door een robotarm uit de matrijzen genomen om te worden afgewerkt tot een afspeelbare DVD.

Deze substraten worden naar de 2 metalisers getransporteerd. Het eerste substraat wordt gesputterd met zilver en het tweede substraat wordt gesputterd met aluminium. Dit verschil is nodig omdat beide schijven een andere reflectiegraad moeten hebben om alle data uit te kunnen lezen in een DVD speler.

Vervolgens worden de beide gemetaliseerde schijven in een speciaal bonding station met elkaar verlijmd tot één DVD. Na het verlijmen worden de DVD´s onder UV licht gedroogd en gescand op kwaliteit. Onze pers operator haalt de DVD’s uit de machine om te worden bedrukt.

Kwaliteitscontrole:

Naast de in-line kwaliteitscontrole door de scanner wordt steekproefsgewijs ook een offline kwaliteitscontrole gedaan. Hierbij wordt gecontroleerd of de elektrische signalen van de DVD voldoen aan de specificaties.

CD Perserij België