Home » DVD

Een dvd persen

Bij CD Perserij België begint het proces van een dvd persen vanaf oplages van ongeveer 300 stuks. Dit zorgt ervoor dat uw projecten, groot of klein, met de hoogste zorg en precisie worden behandeld. Een dvd persen is een gespecialiseerd proces waarbij uw visuele en auditieve content permanent op de schijven wordt vastgelegd, wat resulteert in een hoogwaardig, langdurig product dat uw publiek zeker zal waarderen.

Bij een dvd persen worden de volgende stappen doorlopen

In de matrijs (gietvorm) van elke spuitgietmachine wordt een stamper ingebouwd. Het transparante kunststof granulaat (polycarbonaat) wordt in de barrel van de spuitgietmachines verwarmd tot ongeveer 300 graden Celsius totdat het vloeibaar is. Dit is een belangrijke fase in het proces van een dvd persen. Vervolgens wordt de vloeibare kunststof onder zeer hoge druk door een kleine opening in de matrijzen ingespoten. Hierbij vormt de vloeibare kunststof zich dus naar het datareliëf van de stampers. Vervolgens worden de matrijzen gekoeld waardoor de kunststof stolt. Hierdoor ontstaan twee transparante kunststofschijven van 0.6 mm dikte met daarin afgevormd het reliëf dat de digitale data bevat. De twee substraten vormen samen de basis voor de uiteindelijke dvd.

Na een afkoeltijd van een paar seconden, gaan de matrijzen open en worden de substraten door een robotarm uit de matrijzen genomen om te worden afgewerkt tot een afspeelbare dvd.

Deze substraten worden naar de twee metalisers getransporteerd. Het eerste substraat wordt gesputterd met zilver en het tweede substraat wordt gesputterd met aluminium. Dit verschil is nodig omdat beide schijven een andere reflectiegraad moeten hebben om alle data uit te kunnen lezen in een dvd-speler.

Vervolgens worden de beide gemetalliseerde schijven, in de laatste fasen van het dvd persen, in een speciaal bonding station met elkaar verlijmd tot één dvd. Na het verlijmen worden de dvd’s onder uv-licht gedroogd en gescand op kwaliteit. Onze persoperator, een specialist in het dvd persen, haalt de dvd’s uit de machine voor bedrukking, wat het finale onderdeel vormt van het proces. U laat deze hierna naar wens verpakken.

 

Het verschil tussen cd’s en dvd’s

Een cd bestaat uit één kunststof substraat (schijfje) met een dikte van 1,2 millimeter, met aan één zijde digitale informatie. Bij het dvd persen wordt een geavanceerder proces gebruikt: een dvd bestaat namelijk uit twee kunststof substraten van elk 0,6 millimeter dikte, met aan twee zijden informatie. De informatiedichtheid op een dvd is ongeveer zeven keer groter dan op een cd. Een dvd-5 heeft bijvoorbeeld een datacapaciteit van 4,7 GB, terwijl een cd maximaal 700 Mb kan bevatten.

Als beide substraten volledig van data worden voorzien (dvd-9), is de maximum capaciteit 8,6 GB. Dit illustreert de complexiteit en de efficiëntie in het proces van een dvd persen.

In tegenstelling tot een cd, die maar één productielijn vereist, heeft een dvd-productielijn twee spuitgietmachines nodig, omdat een dvd uit twee verschillende substraten bestaat die gelijktijdig verwerkt dienen te worden. Deze twee spuitgietmachines produceren uit polycarbonaatgranulaat simultaan twee afzonderlijke substraten, die later bij de finishing line tot één hoogwaardig product worden samengevoegd. Voor de productie van een dvd zijn daarom ook twee verschillende stampers en glasmasters nodig.

 

Kwaliteitscontrole

Een kwaliteitscontrole is een onmisbaar onderdeel van een dvd persen. Onze systemen en procedures zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat elke dvd die we produceren in onze dvd-perserij voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. Naast de in-line kwaliteitscontrole wordt er door de scanner ook steekproefsgewijs een offline kwaliteitscontrole gedaan. Hierbij wordt gecontroleerd of de elektrische signalen van de dvd voldoen aan de specificaties.

 

Laat uw dvd persen bij ons

Kies voor professionaliteit en kwaliteit door uw dvd bij ons te laten persen en drukken. Met jarenlange ervaring, innovatieve apparatuur en een toegewijd team staan we klaar om uw projecten tot leven te brengen. Of u nu een muziekalbum, een educatieve serie of een bedrijfspresentatie wilt laten persen, wij bieden een service op maat die aan al uw wensen voldoet. Neem vandaag nog contact met ons op om uw dvd te laten persen en te profiteren van onze expertise.

CD Perserij België