Home » 7 & 12 inch Vinyl

Vinyl persen

Wij leveren vinyl platen van hoge kwaliteit vinylgranulaat. De perserij heeft twee formaten vinylpersen, voor LP’s is dit 12 inch (30 cm) en voor singles is dat 7 inch (17,5 cm).

Door onze korte lijnen zijn we in staat om snelle levertijden te realiseren, op dit moment werken we met een doorlooptijd van 8 werkweken vanaf het aanleveren van de audio en het artwork voor de hoes, tot aan de levering van de platen op jouw adres in België.

12 inch Vinyl (diameter 30 cm)

12 inch vinyl is standaard 120-125 gram, maar tegen een meerprijs leveren we ook een extra zware kwaliteit platen van 170-180 gram vinyl, en eventueel gekleurd vinyl.

Een 12 inch plaat wordt standaard op 33,3 toeren ‘gesneden’. Dit geeft een prima geluidskwaliteit en een afspeeltijd van 14 tot maximaal 22 minuten per kant.

Een 12 inch plaat van zwart vinyl met 45 toeren geeft de meest optimale geluidskwaliteit, maar tevens het minst aantal minuten muziek per kant, namelijk 9-14 minuten.

We kunnen de 12 inch plaat ook in een extended version leveren met 22 tot 30 minuten muziek per kant. Houdt hierbij wel rekening met de vuistregel bij vinylpersingen: hoe langer de speeltijd, hoe lager de muzieklevels.

Gekleurd 12 inch vinyl

We leveren ook platen van gekleurd vinyl. We werken hierbij met een aantal standaard (PMS) kleuren in volledige kleur, transparante kleur of in een marmereffect. De uiteindelijke kleur van de plaat kan afwijken van de pantone kleurwaaiers, dit is inherent aan het productieproces voor vinyl (combinatie van verhitting en menging van het granulaat). Marmer-effect ontstaat door lichte vermenging van de zwarte en gekleurde vinylgranulaat korrels. Het effect is grillig en niet echt te voospellen, elke persing kan een ander effect geven. Bij gekleurd vinyl hebben de eerste platen die van de pers komen vaak een licht marmereffect, zeker met lichte kleuren vinyl. Dit ontstaat door de restjes zwart vinylgranulaat die in de pers achterblijven na elke persing.

Hoewel ons gekleurd vinylgranulaat van hoge kwaliteit is hebben platen van gekleurd vinyl over het algemeen iets meer risico op ruis, tikken en dergelijke, met name bij de lead-in en lead-out en bij zachtere muziekstukken. Ook dit is inherent aan het productieproces en is vooraf niet goed te voorspellen. Transparante kleuren hebben dit in veel mindere mate dan volledig dekkende kleuren.

7 inch Vinyl  (diameter 17,5 cm)

7 inch vinyl is standaard 40-42 gram zwart vinyl, maar tegen een meerprijs leveren we ook gekleurd vinyl.

Een 7 inch single wordt standaard op 45 toeren geperst. De maximale afspeeltijd is dan 4 minuten per kant.

Bij een 7 inch single in combinatie met 33,3 toeren heeft de plaat maximaal 7 minuten muziek per kant. Maar dit is geeft beslist geen optimale geluidskwaliteit en wordt door ons sterk afgeraden.

Gekleurd 7 inch vinyl

We leveren 7 inch ook van gekleurd vinyl.

Het Productieproces voor vinyl:

Audio:

Je studio levert ons .wav files met de audio aan en een tracklist met de volgorde van de tracks op kant A en kant B van de plaat. We houden standaard 3 tot 4 seconden stilte aan tussen de tracks.

Lacquers:

Van de aangeleverde audio worden eerst de lacquers of moederplaten gemaakt, (1 voor kant A en 1 voor de B kant van de plaat).

Een lacquer is een aluminium plaat voorzien van een zachte cellulose-achtige toplaag. In deze toplaag worden door de audio-technicus de groeven met de muziek ‘gesneden’.

Via een aantal galvanisch processen worden van deze lacquers de metalen stampers gemaakt, waarbij de groeven voor de muziek als reliëf op het oppervlak liggen.

Stampers:

De stampers worden aan de achterzijde volledig glad gepolijst, daarna wordt het middengat geponst en de rand geslepen zodat de stamper exact in de matrijs van de vinylpers past. Nadat de twee stampers in de vinylpers zijn geplaatst kunnen de platen worden geperst.

Persen van Vinyl:

Voor het vinyl worden eerst de bedrukte papieren labels voor de A en de B zijde van de plaat in de pers geplaatst. Deze worden namelijk tijdens het persen op de plaat aangebracht.

Het vinyl wordt verwarmd tot ongeveer 160 graden Celsius en machinaal gekneed tot een hompje, ook wel biscuit genoemd. Deze vinylbiscuit wordt in de pers geplaatst, waarna de twee stampers met de labels en het vinyl ertussen onder hoge druk op elkaar worden geperst. Het vinyl dat uitstulpt wordt afgesneden, en na ongeveer 30 seconden wordt de pers geopend. De plaat wordt eruit gehaald om liggend verder af te koelen en de volgende plaat uit de serie kan worden geperst.

Als de plaat na ongeveer 8 uur volledig is afgekoeld kan hij worden verpakt.

Verpakken van Vinyl:

Naast de binnenhoezen van onbedrukt wit of zwart papier, met of zonder kapgat voor het label, leveren we ook polylined binnenhoezen. Door de ‘voering’  van dun kunststof,  geven deze hoezen een betere bescherming tegen krassen dan de standaard hoezen.

Buitenhoezen zijn er in meerdere varianten, onder andere enkel en dubbel (gatefold) modellen, full colour bedrukt met glans of matte afwerking, of voor de echte retro-look ook bedrukt op de ruwe zijde van het karton. Ook hier eventueel weer de keuze voor een kapgat.

CD Perserij België