Home »
Een CD persen
Onze CD’s worden geperst in onze eigen perserij in Bladel.Maak gerust een afspraak om een kijkje te komen nemen.
Op het eerste gezicht lijken CD’s en DVD’s veel op elkaar, maar er zijn toch een aantal belangrijke verschillen:
Een CD bestaat uit één kunststof substraat (schijfje) met een dikte van 1,2 mm, met aan één zijde digitale informatie. Een DVD bestaat uit twee kunststof substraten van elk 0,6 mm dikte, met aan twee zijden informatie. De informatie dichtheid op een DVD is ongeveer 7 x groter dan op een CD. Een DVD-5 heeft nl een data capaciteit van 4,7 GB, een CD heeft maximaal 700 Mb.
Als beide substraten volledig van data worden voorzien (DVD-9) is de maximum capaciteit 8,6 GB.
Bij het persen van CD’s worden de volgende stappen doorlopen:
In de matrijs (gietvorm) van de spuitgietmachine wordt de stamper ingebouwd. Het transparante kunststof granulaat (polycarbonaat) wordt in de barrel van de spuitgietmachine verwarmd tot ongeveer 300 graden Celsius totdat het vloeibaar is. Vervolgens wordt het vloeibare kunststof onder zeer hoge druk door een kleine opening in de matrijs ingespoten. Hierbij vormt het vloeibare kunststof zich dus naar het data reliëf van de stamper. Vervolgens wordt de matrijs gekoeld waardoor het kunststof stolt. Hierdoor ontstaat een transparante kunststofschijf van 1,2 mm dikte met daarin afgevormd het reliëf dat de digitale data bevat. Dit zogenaamde substraat is de basis voor de uiteindelijk CD en bevat al alle digitale informatie, (muziek, video, software, bestanden etc. tot een maximum van 700 MB). maar is nog niet leesbaar voor een laser.
Na een afkoeltijd van 2,5 sec. gaat de matrijs open en wordt het substraat door een robotarm uit de matrijs genomen om te worden afgewerkt tot een afspeelbare CD.
In de zogenaamde metaliser wordt middels sputtertechniek een zeer dun laagje aluminium op de CD aangebracht. Deze reflecterende aluminium laag is nodig om de het laser signaal van de CD speler te reflecteren op de optische lens zodat de data uitgelezen kan worden.
Vervolgens wordt de disc naar het lakstation getransporteerd waar een dun laagje UV lak wordt aangebracht. Deze lak ligt als het ware als een seal over de aluminium laag en voorkomt dat het aluminium na verloop van tijd zal oxideren. Bovendien zorgt deze laklaag dat de het data-reliëf beschermd wordt tegen eventuele beschadigingen.
In het UV station wordt deze beschermende UV laklaag uitgehard door UV licht. Daarna wordt de CD gecontroleerd door de in-line scanner.
De goedgekeurde discs worden vervolgens uit de machine gehaald en naar de drukkerij gebracht, waar we ze voorzien van een label opdruk.
Kwaliteitscontrole:
Naast de in-line kwaliteitscontrole door de scanner wordt steekproefsgewijs ook een offline kwaliteitscontrole gedaan. Hierbij wordt gecontroleerd of de elektrische signalen van de CD voldoen aan de zogenaamde “Redbook” specificaties.